Salariul minim aplicabil incepand cu 1 ianuarie 2019

Incepand cu 1 ianuarie 2019 salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata a fost majorat de la 1.900 Ron la 2.080 Ron, in conformitate cu HG 937/2018.

In mod suplimentar, hotararea mentionata prevede si un salariu minim brut de 2.350 Ron pentru  absolventii de studii superioare au profesat cel putin un an in domeniul in care au finalizat studiile.

In completarea celor mai sus mentionate prin OUG 114/2018 s-a impus prin regim derogatoriu ca salariul minim brut in domeniul constructiilor se va ridica la suma de 3.000 de Ron brut (atentie acesta nu tine cont de codul COR de incadrare al salariatilor ci de CAEN-ul societatii!). Aceasta masura vine de asemenea cu o serie de facilitati fiscale pentru angajatii din acest domeniu, mai precis: scutire de la plata CASS, scutire de la plata impozitului pe venituri din salarii, reducere CAS la 21,25%, reducerea CAM la 0,3375%.

Facilitatile se aplica in lunile in care se respecta suplimentar si urmatoarele conditii:

  • Obtinerea unei cifre de afaceri de cel putin 80% (calculata de la inceputul anului) din activitatea specifica de constructii sau activitati conexe conform CAEN-urilor carora li se aplica scutirea. De notat si faptul ca nu se aplica in cazul in care societatea a inregistrat cifra de afaceri 0.
  • Se aplica doar salariatilor care obtin un venit brut realizat (a nu se confunda cu salariul de incadrare) intre 3.000 si 30.000 Ron (exemple de neaplicare a facilitatilor: a) un salariat angajat cu 3.000 Ron salariu brut la jumatatea lunii ianuarie va obtine un venit brut realizat pentru jumatate din luna de 1.500 Ron prin urmare neaplicandu-se nici o facilitate pentru acesta; b) un salariat inregistreaza un venit brut realizat de 31.000 Ron, acest lucru nu inseamna faptul ca facilitatea se aplica pentru 30.000 Ron iar pentru 1.000 Ron nu se aplica, in acest caz nu se aplica nici o facilitate pentru intreg salariul!).

Nota bene 1: In lunile in care nu sunt respectate conditiile referitoare la cifra de afaceri nu se beneficiaza de nici o facilitate, toate taxele salariale fiind calculate in cotele normale!

Nota bene 2: Obligatia de mari salariul la 3.000 de Ron brut se aplica pentru toti angajatii ce au si activitate de constructii, indiferent de ponderea acesteia, mai precis se aplica si in cazul in care cifra de afaceri din constructii este de doar 5% si nu se beneficiaza de nici o facilitate. Pe aceasta cale recomandam separatia activitatilor societatii cu domenii de activitate mixte pe companii diferite.

Share: